החיידקים הטובים

Bifidobacterium longum subsp. Infantis

חיידקים מסוג Bifidobacterium שולטים במיקרוביוטה של תינוקות יונקים ומועיל למארח על ידי האצת הבשלה של התגובה החיסונית, איזון מערכת החיסון לדיכוי דלקת, שיפור תפקוד מחסום המעי

תת-המין של החיידק Bifidobacterium longum infantis (B. infantis) מותאם היטב למעי התינוק והתפתח בין היתר בשל יכולתו לצרוך פחמימות מורכבות המצויות בחלב אדם. B. infantis והמארח האנושי שלו מקיימים מערכת יחסים סימביוטית המגנה על הפג או הילוד ללידה ומזינה מיקרוביוטה בריאה במעיים לפני הגמילה מהנקה.

ספרות תומכת:
Chichlowski M, Shah N, Wampler JL, Wu SS, Vanderhoof JA. Bifidobacterium longum Subspecies infantis (B. infantis) in Pediatric Nutrition: Current State of Knowledge. Nutrients. 2020 May 28;12(6):1581.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus, שבודד לראשונה על ידי מורו (1900) מצואה של תינוקות, עבר טרנספורמציות רבות בתיאור המאפיינים המטבוליים, הטקסונומיים והתפקודיים שלו. חיידק האסידופילוס (כלומר אוהב חומצה) מבודד ממערכת המעיים של בני אדם ובעלי חיים ומדווח גם בצואה של תינוקות שניזונים מחלב ואנשים מבוגרים הצורכים דיאטות חלב, לקטוז או דקסטרין עשירות.

מגוון של לקטובצילים מאכלסים את המעי, הפה והנרתיק וכל אחד מהם עשוי להפיק מגוון יתרונות כמרכיבים של המיקרוביוטה הרגילה. השולטים ביניהם הם שישה מינים של לקטובצילים המהווים כעת את הקבוצה המכונה קומפלקס L. acidophilus.

ספרות תומכת:
Gao H, Li X, Chen X, Hai D, Wei C, Zhang L, Li P. The Functional Roles of Lactobacillus acidophilus in Different Physiological and Pathological Processes. J Microbiol Biotechnol. 2022 Oct 28;32(10):1226-1233.

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum הוא חיידק חומצת חלב גראם חיובי המצוי בדרך כלל במזון מותסס ובמערכת העיכול והוא נפוץ בשימוש בתעשיית המזון כפרוביוטיקה פוטנציאלית. בין חיידקי חומצת החלב, לחיידקי

  1. plantarum יישומים רחבים בתחום הרפואי עם תכונות נוגדות חמצון, אנטי סרטניות, אנטי דלקתיות, נוגדות שגשוג, נוגדות השמנה ואנטי סוכרת.

שינויים בהרכב המיקרוביום של המעי האנושי יכולים להוביל לדיסביוזה שלו. זה קשור לתופעות לוואי במערכת העיכול במהלך טיפול נגד סרטן, מתן אנטיביוטיקה או גורמים זיהומיים. ישנם מחקרים המאשרים השפעה חיובית של צריכת Lactobacillus plantarum  על מיקרופלורה של המעיים. צריכת L. plantarum  מעניקה יתרונות לחולי IBS, בעיקר בשל נורמליזציה של הצואה והקלה על כאבי בטן, מה שמשפר משמעותית את איכות החיים של חולי IBS. בנוסף, צריכת L. plantarum מונעת שלשולים בקרב חולים המקבלים טיפול אנטיביוטי.

ספרות תומכת:
Kaźmierczak-Siedlecka K, Daca A, Folwarski M, Witkowski JM, Bryl E, Makarewicz W. The role of Lactobacillus plantarum 299v in supporting treatment of selected diseases. Cent Eur J Immunol. 2020;45(4):488-493.

Lactobacillus salivarius

lactobacillus salivarius הוא חיידק חומצת חלב שזכה לתשומת לב כפרוביוטיקה מבטיחה. זנים רבים מציגים תכונות פונקציונליות עם יתרונות בריאותיים כגון פעילות אנטי-מיקרוביאלית, השפעות אימונולוגיות ויכולת לווסת את המיקרוביוטה של המעי.

הממצאים המחקריים העלו  L. salivariusיכול לווסת את התקדמות התגובה הדלקתית ולחץ חמצוני ובכך כנראה להציע סיוע רב לחיסוניות ולבריאות הכללית.

ספרות תומכת:
Sun Z, Li H, Li Y, Qiao J. Lactobacillus salivarius, a Potential Probiotic to Improve the Health of LPS-Challenged Piglet Intestine by Alleviating Inflammation as Well as Oxidative Stress in a Dose-Dependent Manner During Weaning Transition. Front Vet Sci. 2020 Dec 16;7:547425.

Messaoudi S, Manai M, Kergourlay G, Prévost H, Connil N, Chobert JM, Dousset X. Lactobacillus salivarius: bacteriocin and probiotic activity. Food Microbiol. 2013 Dec;36(2):296-304.

Saccharomyces Cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae var. boulardii  ידוע בעיקר ביעילות הטיפול שלו נגד מחלות שונות של מערכת העיכול. שמרים פרוביוטיים אלו מגינים באופן משמעותי על המיקרוביוטה הרגילה של המעי האנושי ומסוגלים לעכב את הפתוגניות של זיהומים שונים של שלשולים.

מספר מחקרים קליניים הכריזו על S. cerevisiae var. boulardii גורם ביו-תרפי (ריפוי ביולוגי עצמי) בשל תכונותיו האנטי-בקטריאליות, האנטי-ויראליות, האנטי-סרטניות, נוגדות החמצון, האנטי-דלקתיות והמגבירה את החיסוניות של המארח.

ספרות תומכת:
Abid R, Waseem H, Ali J, Ghazanfar S, Muhammad Ali G, Elasbali AM, Alharethi SH. Probiotic Yeast Saccharomyces: Back to Nature to Improve Human Health. J Fungi (Basel). 2022 Apr 24;8(5):444.

דילוג לתוכן